Vilken iPhone ska jag välja? Få den bästa modellen för dig

Skriven av Oscar Karlsson - Mars 01, 2018

Vilken iPhone ska jag välja? Få den bästa modellen för dig

Apples iPhone-sortiment har vuxit till en omfattande och ofta förvirrande serie av olika enheter som släppts över flera år. I priset från £ 349 till £ 1,149 är skillnaderna mellan de åtta olika iPhones som är officiellt till försäljning just nu enorma.

Frågan är, om du är ute efter en iPhone, vilken ska du välja? Apple har du täckt om du är en tech novice eller en hardcore fan efter det senaste inom cutting edge smartphone-teknik. Här är vår guide för att hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Jämför mobilabonnemang

iPhone X

IPhone-topp iPhone är den första Apple-smarttelefonen utan en fysisk hemknapp, en grundstöd sedan den första iPhone presenterades 2007. Resultatet är en slående telefon med en skärm som tar upp hela framsidan av telefonlur.

Ju mindre bra nyheter, åtminstone för människor som är knutna till sina hemknappar, betyder det att du måste lära dig en helt ny uppsättning gester att använda kärnfunktioner, till exempel stängande appar.

Den har det allra bästa i OLED-skärmteknik, en dubbellinsskamera som är bäst på alla smartphones och Face ID, Apples ansiktslåsningsskydd som är ljusår före konkurrensen.

Vad är bra med iPhone X

IPhone X är för närvarande den enda Apple-telefonen som levereras med Face ID. Apples imponerande nya ansiktsscanningsteknik är blixtlös, låser upp enheten ännu snabbare än Touch ID-fingeravtryckssökaren som finns på äldre iPhones. Och det är också säkrare.

På andra håll har iPhone X: s dubbellinsskamera några fantastiska fotofunktioner, inklusive ett fantastiskt porträttläge som gör att du kan ta bort bakgrundsdetaljer för att få föremål för dina snaps i rakhyvlat fokus, en utmärkt zoomfunktion.

Den har en större bländare som ger mer ljus för bättre snaps i svagt ljus. Alla som lägger till den bästa iPhone kamerafältet ingen.

Den fantastiska skärmfronten ger iPhone X ett helt annat utseende till alla tidigare iPhone-modeller. Och det dyker verkligen upp när man tittar på 4K-video och de senaste visarna på Netflix och Amazon.

Det kommer också med snygga nya funktioner som helt enkelt inte är tillgängliga på andra iPhones, till exempel Animoji, som låter dig personifiera emojis för att låta som dig och efterlikna dina ansiktsrörelser.

Och det stöder också för trådlös laddning.

Vad är dåligt om iPhone X

Inte förvånansvärt är den största nackdelen med denna underbara iPhone priset. Den börjar på £ 999 SIM-free, upp till £ 1,149 för en 256 GB-modell. Kontrakt som inkluderar en gratis telefon börjar vid en nyans över 50 kr per månad vid skrivningstillfället.

Bortsett från detta är det svårt att ignorera haket överst som äter in i skärmområdet och kan vara mycket distraherande när du använder appar som kräver hela skärmen.

Med tanke på att Apple är så känt för sin uppmärksamhet på designdetaljer, är det lite nedslående att de inte hittade en väg runt den.

Vissa användare fann också det faktum att det inte finns någon hemknapp som är svår att ta tag i och måste lära sig nya gester för att kunna använda telefonen. Men för vad det är värt, fann vi att vi snart blev bekväma med iPhone X och helt upp till fart på en vecka eller så.

Ägare av traditionella hörlurar bör notera att det inte finns någon hörlursplats. Så du måste antingen använda adaptern eller stänk ut på ett trådlöst par.

IPhone X är rätt för dig om:

 1. Du måste helt enkelt ha den allra senaste iPhone
 2. Du har inget emot att betala det högre priset för alla sina fantastiska funktioner
 3. Du är en ivrig fotograf och använder din telefon som din huvudkamera
 4. Vill du ha Apples nyaste och bästa iPhone? Kolla in våra bästa iPhone X-erbjudanden.

iPhone 8

Till det orenade ögat ser iPhone 8 ut som 2016s iPhone 7. Men under motorhuven har den senaste Apple tekniken, en imponerande kamera och en snygg skärm.

Vad är bra med iPhone 8

IPhone 8 har samma bekväma, bekväma design som har fungerat så bra i flera år, med en hemknapp och Touch ID närvarande och korrekt.

Men winly, den levereras med en A11 Bionic-processor, identisk med den som finns inom den mycket dyrare iPhone X. Så det går otroligt snabbt och smidigt, även vid multitasking. Och det kan laddas också trådlöst.

Till skillnad från iPhone 7 sänker Apple inte iPhone 8s prestanda för att öka batteriets livslängd. Åtminstone inte än. Så du kommer förmodligen inte ha några problem med iOS-uppdateringar ett tag.

Vad är dåligt om iPhone 8

Även om det finns några viktiga skillnader, är iPhone 8 inte en stor uppgradering på iPhone 7, och kommer med samma kamerateknik och design som sin föregångare.

Och eftersom det inte finns tillgängligt i ett 32 GB-lagringsalternativ är det inte ett riktigt prisvärt alternativ för 2017 iPhones.

Batterilivslängden är inte så bra som vi förväntade oss heller.

IPhone 8 är rätt för dig om:

 1. Du vill ha en kraftfull telefon utan klockorna och visselpiporna på iPhone X
 2. Du vill ha en ny iPhone som passar i fickan
 3. Du är ute efter en storskärmstelefon som klarar samma design som Apples klassiska iPhones
 4. Säljs på iPhone 8? Ta en titt på våra bästa iPhone 8-erbjudanden.

iPhone 8 Plus

Den större versionen av Apples iPhone 8 förbättrar på standarden iPhone 8 en solid dubbellinsskamera och ett stort batteri, vilket gör att tiderna tippar över längre tid. I ett nötskal, det är 2017 ta på iPhone 7 Plus, med många av samma funktioner som den 2016 marknadsledaren.

Vad är bra med iPhone 8 Plus

Mycket större än iPhone 8, iPhone 8 Plus är mycket bättre för att titta på videor och spela spel.

Bortsett från den uppenbara storleksskillnaden är den främsta fördelen med att välja Plus-versionen snarare än standard iPhone 8 den fantastiska dubbla linsekameran.

Den levereras med många olika lägen, inklusive ett utmärkt porträttläge för vilka fotografentusiaster kallar "bokeh" -bilder. Det är då du slår ut bakgrunden och förgrundar ditt ämne i super skarp fokusering.

Allglasskonstruktionen innebär att du kan ladda den trådlöst. Och iPhone 8 Plus-batteriet varar mycket längre än det som finns på iPhone 7 Plus.

Den har den senaste A11-processorn så det fungerar väldigt bra, även när du arbetar med multitasking.

Vad är dåligt om iPhone 8 Plus

Även om iPhone 8 Plus inte är lika dyr som iPhone X, är det inte billigt. Vid skrivningstillfället kommer de billigaste månatliga kontrakten fortfarande att ligga på cirka 43 pund per månad.

Och för pengarna får du inte mycket mer än vad du skulle med iPhone 7 Plus. Medan den bakre kameran är utmärkt är den nästan identisk med sin föregångare och erbjuder inte något särskilt nytt eller spännande.

Som iPhone X har inte iPhone 8 och 8 Plus en hörlursplats. Så du måste välja mellan att använda adaptern som ingår i lådan eller tänka på att få dig ett par trådlösa hörlurar.

IPhone 8 Plus är rätt för dig om:

 • Du vill ha en 2017 iPhone men vill inte betala £ 1000 plus
 • Du är en tung telefonanvändare och behöver en enhet med bra batterilivslängd
 • Du tittar på många videoklipp på din telefon och vill ha en skärm som gör dem rättvisa
 • Övertygad om iPhone 8 Plus är den för dig? Här är alla våra bästa iPhone 8 Plus-erbjudanden.

iPhone 7

Som tidigare år har Apple fortsatt att sälja äldre versioner av sin iPhone till en lägre prispunkt. IPhone 7 har många av samma funktioner som iPhone 8, men med en mycket lägre SIM-fri prislapp.

Vad är bra med iPhone 7

Från och med 549 kr SIM-fri kommer iPhone 7 på £ 150 billigare än iPhone 8. Och de två enheterna har säkert mycket gemensamt.

Båda har en stor enstaka kamera och har samma LCD-skärm som är utmärkt för att titta på videor utan att ta upp för mycket utrymme i fickan.

IPhone 7 har också en vattentät IP67, vilket innebär att den kan överleva i upp till en meter vatten i en halvtimme.

Även om iPhone 7 inte har den blixtsnabba A11-processorn, kommer A10 att hålla den igång snabbt och smidigt, även om du försöker öppna flera appar.

Och den jet-svarta versionen är överlägset snyggast, och uppriktigt sagt den coolaste färgen vi någonsin sett på en iPhone.

Vad är dåligt om iPhone 7

Den största nackdelen med att få en iPhone 7 är att det sannolikt blir långsammare, eftersom nyare iOS-versioner blir tillgängliga.

Apple har tillåtit att använda programuppdateringar för att avsiktligt sakta ner äldre iPhones, i ett drag säger det att det är utformat för att stoppa att enheter dör för snabbt.

Ändå är det inte världens ände. Byte batterier kan köpas för £ 25 under Apples iPhone batteri ersättningsprogram.

På andra håll har iPhone 7 ingen trådlös laddning. Vilket kommer inte vara en fast punkt för alltför många människor, om du inte redan har gafflat ut en trådlös laddningsmatta.

Och som dess nyare syskon har det ingen hörlurarplats. Men igen kan du komma runt med adaptern eller några trådlösa knoppar.

IPhone 7 är rätt för dig om:

 1. Du vill ha en nyligen (ish) iPhone, utan premium prislappen
 2. Du bryr dig inte för mycket om iPhone 8: s stegvisa uppdateringar
 3. Du är olycklig benägen att behöva en vattentät telefon
 4. Vill du ha en iPhone 7? Ta en titt på alla våra bästa iPhone 7-erbjudanden.

iPhone 7 Plus

Den större, 5,5-tums modellen från Apples 2016-serie var den första som hade en dubbellinsskamera. 18 månader och mycket mer iPhones senare konkurrerar det fortfarande mycket av tävlingen och hjälper till att ställa in enheten bortsett från den mindre iPhone 7.

Vad är bra med iPhone 7 Plus

Den dubbla linsskameran på iPhone 7 Plus är fortfarande bland de bästa på alla smartphones. Den har ett fantastiskt porträttläge som hjälper dig att ta smickrande skott med minimal kunskap.

Handenhetens design är extremt skarp, utan tvekan bättre än den nyare iPhone X. Säkerligen, om du är en bit av en traditionalist, kommer du att älska utseendet på 7 Plus.

Den stora skärmen gör videon ser väldigt imponerande ut. Så det finns ingen anledning att investera i en tablett.

Vad är dåligt om iPhone 7 Plus

Som med iPhone 7 sänker Apple iPhone 7 Plus för att spara batterier från att dö. Så du kan märka ett betydande dopp i prestanda när du uppgraderar till den senaste versionen av iOS.

Och för allt det är det fortfarande ganska dyrt på 669 GBP SIM-fri för 32 GB-modellen.

Det finns också ingen hörlurarplats.

IPhone 7 Plus är rätt för dig om:

 1. Du älskar en bra kamera men vill inte stumpa extra för en iPhone 8 Plus eller iPhone X
 2. Du vill ha en stor, ljus skärm för att titta på videor och spela spel
 3. Du gillar utseendet på en traditionell iPhone
 4. Beslutade på iPhone 7 Plus? Här är våra bästa iPhone 7 Plus-erbjudanden.

iPhone 6s / 6s Plus

2015s iPhone 6 och iPhone 6 Plus lever fortfarande och sparkar. Den andra uppsättningen iPhones för att erbjuda större skärmar, de kan komma till slutet av deras hållbarhet, men de gör fortfarande en bra insats för iPhone och Apple första timers.

Vad är bra med iPhone 6s / 6s Plus

Medan de inte har den snygga dual-linsen teknik av de nyare generationerna, kommer både iPhone 6s och 6s Plus med utmärkta kamera med enstaka objektiv som ger dig fortfarande bra resultat även i svagt ljus.

Telefonen går snabbt och smidigt och hanterar multitasking med aplomb.

Och iPhone 6s Plus är utmärkt för dem som vill ha iPhone-upplevelsen på en större skärm, men utan budgeten-bromsande kostnaden för en iPhone X.

Vad är dåligt om iPhone 6 / 6s Plus

Även om det är ganska billigt som iPhones går, börjar standard 6s på £ 449 SIM-free, vilket faktiskt är ganska mycket för en telefon som är ett par år gammal nu.

För det priset kan du göra en helt ny OnePlus 5T, som har den allra senaste tekniken, inklusive en dubbellinsskamera.

Och avgörande är att Apple saktar dessa äldre modeller när det uppdaterar iOS. Så du behöver förmodligen dra nytta av iPhone-batteriprogrammet.

IPhone 6s / 6s Plus är rätt för dig om:

 1. Du vill ha en väg in i iPhone ekosystemet och behöver en stor skärm
 2. Du är efter en bra affär och du är inte alltför orolig för Apples senaste krusiduller
 3. Vill du ha standard 6s? Ta en titt på alla våra bästa iPhone 6-erbjudanden.

Föredrar den större modellen? Här är våra bästa iPhone 6s Plus-erbjudanden.

iPhone SE

Den 4-tums iPhone är fortfarande en klassiker. Med samma design som iPhones 5s-skola, har iPhone SE: s storlek och enkelhet, för att inte tala om dess överkomliga priser, ett måste för dem efter en skiva Apple-åtgärd utan att behöva ta ut en dyr kontrakt.

Du kan bara välja SE SIM-fri och anmäla dig till en överenskommelse med enbart SIM-kort.

Vad är bra med iPhone SE

En av de viktigaste försäljningsställena för iPhone SE är dess kompakta storlek. Den här 4-tums skärmen betyder att den kan användas enhänt, även av personer med fina fingrar.

Och det är ganska billigt också. Den SIM-fria 32GB-modellen kan hittas online för så lite som 299 kr SIM-fri.

Trots den lilla storleken och priset är det faktiskt rockigt solidt. Det känns mycket robustare än glaset iPhone X och iPhone 8 och kan överleva enstaka droppe

Vad är dåligt om iPhone SE

IPhone SE är nästan två år gammal. Så det är föremål för att saktas av Apple för att förlänga sitt liv.

Och en överhängande uppdatering innebär att du kan missa nya funktioner senare.

Mobilabonnemang