Vad är en kontraktstelefon

Skriven av Oscar Karlsson - Mars 02, 2018

Vad är en kontraktstelefon

Vad är en kontraktstelefon?

Termen "kontraktstelefoner" avser mobiltelefoner som säljs av nät som en del av en affär som också inkluderar månatliga utsläpp av data, samtal och protokoll.

När du köper en kontraktstelefon betalar du effektivt för telefonen i avbetalningar, vanligtvis över en period av 24 månader.

Beroende på det kontrakt du väljer kan du behöva betala något för att hjälpa till att täcka kostnaderna för telefonen.

Om du väljer att betala något i förskott kommer du vanligtvis att dra nytta av lägre månatliga premier och betalar mindre totalt under kontraktsperioden.

Under de senaste åren har fler och fler brittiska kunder skildrat traditionella telefon- och tariffavtal och köper istället en telefon SIM-fri och registrerar sig för en SIM-only-affär.

Medan detta kan spara pengar, betyder det att man måste stumpa upp hundratals pund i förskott för telefonen. Det är den typ av pengar som inte alla måste ta hand om.

Av den anledningen är telefon- och tariffavtal som sprider telefonens kostnad över en längre period fortfarande den väg som majoriteten väljer att köpa en telefon.

Vad betyder månadsbetalning?

När du tar ut en månad för betalning måste du skriva ett mobilabonnemang och binda dig till den leverantören under en viss tid.

Du betalar ett fast belopp varje månad för en angiven mängd inklusiva minuter, data och texter, vilket också tillåter dig att betala för telefonen i avbetalningar.

Allt du använder utanför din månatliga månadsavgift kommer att läggas till din nästa faktura.

Fördelar och nackdelar med att betala månatliga mobila kontrakt

Som vi nämnde ovan finns det några väldigt bra saker att betala månatliga mobila kontrakt.

För en tillåter de dig att sprida kostnaden för din telefon, så det finns ingen anledning att hitta en klumpsumma på hundratals pund. Eller mer än 1 000 kr om du vill ha en toppmodell iPhone.

På vissa löne månatliga avtal kommer du också att dra nytta av system för tidig uppgradering, till exempel O2 Refresh eller Sky Swap.

Dessa låter dig byta eller byta in din befintliga telefon för den senaste modellen mitt i ditt kontrakt. Så du kommer inte fastna med fjolårets telefon när det ersätts av en ny version.

Men betala månatliga telefon-och-tariffavtal är inte alla bra.

När du gör matematiken är det ganska mycket billigare att köpa en telefon SIM-fri och sedan anmäla dig till en mycket prissatt SIM-bara affär än att köpa samma telefon som ingår i ett kontrakt.

Och det är inte bara lite billigare heller. Mobillo-forskning visade att du kan spara hundratals pund genom att följa SIM-fri och SIM-only-affärsruten.

Slutligen, att köpa en telefon på ett kontrakt betyder också att du knyter dig i upp till två år.

Om du upptäcker att din månatliga månadsavgift inte passar dig, borde du kunna byta till ett mer lämpligt månatligt löneavtal utan mycket besvär.

Men du måste fortfarande stanna hos din leverantör tills ditt löne månadsavtal har löpt ut.

Omvänt, om du har köpt en telefon med en månad SIM-only-affär, kan du byta till en ny, bättre affär med bara 30 dagars varsel.

Vill du ha en ny telefon, men vill inte bryta banken? Här är vårt val av de bästa smarttelefonkontrakten under 20 kr per månad.

Vad du behöver tänka på när du väljer ett kontrakts mobiltelefon

Det finns några saker du behöver tänka på innan du registrerar dig för ett nytt mobilavtal:

Nätverkstäckning

Vissa landsbygdsområden har inte den bästa mobiltelefonens täckning, så kolla hur din utvalda leverantör tar ut innan du registrerar dig för ett löneavtal som kan knyta dig i så mycket som två år.

Förvirrad om täckning? Vi tar en titt på vart och ett av huvudnäten.

Hur du använder din telefon

Det viktigaste att tänka på när du väljer en månadsavgift är hur du använder din telefon.

Om du gör många samtal behöver du naturligtvis en tariff med en generös samtalstillägg. På samma sätt, om du skriver mycket, vill du ha en stor ersättning för texter.

De goda nyheterna är dessa dagar, även billiga kontrakt ger generösa samtal och textbidrag. Och många erbjuder faktiskt obegränsade samtal och texter.

Men förmodligen är det viktigaste att tänka på hur mycket du tror att du ska använda telefonen för mobila internetapplikationer, som streaming video och musik, sociala medier, e-post och surfande webbplatser.

Nätverk är mycket mindre generösa med datortillägg och obegränsade datakontrakt är svårare att komma med. Om du vill ha en stor datortillägg måste du betala en hel del för att få en.

Hur mycket data behöver du? Vi tar en nära titt på datortillägg för vår guide.

Kontraktslängd

Generellt kontrakt förra 24 månader eller 12 månader. Men den överväldigande majoriteten av människor väljer ett 24-månaders kontrakt. Och med god anledning.

När du registrerar dig för ett 24-månaders kontrakt sprider du kostnaden över en längre period, så du behöver inte hitta så mycket pengar varje månad för att betala för din telefon.

Nackdelen är att om du väljer ett 24-månaders kontrakt under en tolvmånadersperiod betalar du mer i längden.

Det är också värt att notera att på 12-månaders kontrakt måste du vanligtvis betala lite för att hjälpa till att täcka kostnaderna för telefonen.

Hitta ett mobilabonnemang