Vad är en Android-mobil?

Skriven av Oscar Karlsson - Februari 28, 2018

Vad är en Android-mobil?

En Android-telefon är en kraftfull, högteknologisk smartphone som körs på Android-operativsystemet (OS) som utvecklats av Google och används av en mängd olika mobiltelefontillverkare.

Välj en Android-mobil och du kan enkelt välja mellan hundratals bra applikationer och multitask.

Du får också vanliga mjukvaruuppdateringar som lägger till bra nya funktioner på din smartphone.

Vilka mobiltelefoner kör Android?

Android-operativsystemet är utvecklat och ägs av Google.

Det är dock inte exklusivt för Google Nexus-sortimentet av telefoner.

Faktum är att Android driver en mängd telefoner från några av de största mobilproducenterna.

Dessa inkluderar HTC, Samsung, Sony, Motorola och LG, av vilka många har haft en enorm kritisk och kommersiell framgång med mobiltelefoner som kör Android-operativsystemet.

Vem gör de bästa Android-telefonerna och tabletterna?

I viss utsträckning är detta i stor utsträckning en fråga om åsikt.

Men det är definitivt värt att notera att både HTC och Samsungs Android-telefoner har blivit mycket positivt recenserade och har sålt miljontals enheter över hela världen. Jämför Samsung-telefoner med Mobillo idag.

Också högt rankade är Googles egna varumärkes Nexus-sortiment av Android-mobiler.

Android mobiltelefonpriser

Android-telefoner sträcker sig från toppmoderna modeller till billigare telefoner.

HTC och Samsung har till exempel skapat fantastiska Android-telefoner till toppen av marknaden, liksom mobiler som kör Android för dem som vill spendera lite mindre.

Priserna för toppmodellerna är cirka £ 500 - £ 600 eller mer om du köper en direkt. Därför föredrar de flesta att få en på ett kontrakt och sprida kostnaden under upp till två år.

Månadliga kontraktspriser för dessa avancerade modeller sträcker sig från £ 25- £ 40 per månad.

Mid-range Android-telefoner kan hämtas från omkring 300 £ direkt eller mellan 15 och 25 kr, medan de billigaste Android-telefonerna på upp till nivån är 100 kr eller så. Välj ett kontrakt och förvänta dig att betala £ 10 eller så per månad.

Budget Android-telefoner mot avancerade Android-mobiler

Välj en billigare Android-telefon och du får fortfarande ett urval av tusentals appar och ett bra kommunikationsverktyg med utmärkta sociala nätverk.

Huvudskillnaden mellan billigare Android-telefoner och de dyraste modellerna är att den tidigare kommer vanligen att innehålla kameror med lägre kvalitet och skärmar med lägre upplösning, till exempel QVGA-skärmar, medan den senare kommer att ha de senaste specifikationerna.

Mindre kostsamma Android-mobiler har också vanligtvis mindre kraftfulla processorer. Följaktligen kan billigare Android-telefoner inte köras så snabbt eller smidigt och kan lämnas ut ur de senaste programuppdateringarna eftersom de inte är tillräckligt kraftfulla för att köra dem.

Google Nexus Android-telefoner

Förutom Android-mobiltelefoner från HTC, Samsung, Sony Ericsson och Motorola har Google tagit telefoner till marknaden som har egen branding. Dessa är det väl ansedda Nexus-sortimentet av Android-smartphones.

Huvudskillnaden mellan Google Nexus Android-telefoner och de som tillverkas av företag från tredje part, till exempel HTC, är att Google-branded-telefoner kör det som heter "vanilla Android".

Det betyder att användargränssnittet de använder är helt oförändrat från Googles ursprungliga design och att de inte innehåller de anpassningar som HTC och Samsung använder för att sätta egna stämplar på sina Android-telefoner.

Som ett resultat har Nexus-telefonanvändare upplevt några av de problem som ibland drabbats av ägare till andra telefonproducenters telefoner - till exempel högre kapacitet och batterilivslängd - och har kunnat få Android-uppdateringar för sina mobiler så snart Google har gjorde dem tillgängliga (se nedan för mer information Android anpassade skinn).

Detta har gjort dem särskilt populära med engagerade tech fans, som är angelägna om att få den senaste, bästa versionen av Android på deras handenhet så snart som möjligt.

Android mobilappar

Det stora utbudet av Android-appar finns tillgängligt är en viktig försäljningsplats för Android-mobiler.

Gå till Android Market - Googles officiella applikationshämtningsbutik - eller den tredjepartsägda GetJar orAmazon Appstore, och du kan välja mellan en mängd olika applikationer och ta allt från praktiska affärsverktyg till roliga spel.

Bäst av allt, många av dessa appar är helt gratis att ladda ner.

Alla Android-telefoner levereras också med Google-program som är förinstallerade, till exempel YouTube, Google Maps och Gmail, så du får mycket bra apps att ta tag i.

Google uppdaterar ofta dessa appar gratis, vilket gör dem enklare och bättre att använda varje gång.

Programvarutillverkaren skapar också gratis nedladdning, innovativa nya applikationer, inklusive den fantastiska Google Goggles-appen som låter dig utföra webbsökningar genom att bara ta bilder med din mobil.

Android uppdateringar förklaras

Periodiskt avger Google en uppgraderad version av Android-programvaran.

Dessa hänvisas ibland av roliga, efterrätt eller andra bakade varor-tema kodnamn, såsom FroYo (Frysta Yoghurt), Gingerbread, Honeycomb eller Ice Cream Sandwich.

Mer formellt får de ett versionsnummer av Google, som Android 2.3 eller Android 3.0.

Varje gång du får en uppdatering kan du se fram emot en mängd nya funktioner för din telefon. En Android-uppdatering gör din telefon snabbare att använda och åtgärdar glitches och problem som har upptäckts.

Det är verkligen som att få en helt ny telefon varje gång. Och ännu bättre ger Google alla uppdateringar helt gratis.

Få en Android-uppdatering

Nätverk skickar vanligtvis ett e-postmeddelande eller ett textmeddelande till din telefon för att meddela dig när en uppdatering är tillgänglig för nedladdning.

Vissa nätverk kommer automatiskt att trycka ut en uppdatering till din telefon över luften.

Allt du behöver göra i dessa fall är att leta efter meddelanden om att en uppdatering är tillgänglig och tryck på en knapp för att acceptera uppdateringen. Det börjar sedan ladda ner direkt till din telefon.

Undantaget är Samsung, tillverkare av det mest sålda Galaxy-utbudet av telefoner.

Om du har en Samsung Android-telefon måste du först ladda ner företagets Kies-programvarusamling till din dator eller Mac.

Du kan sedan hämta uppdateringen direkt till din dator / Mac och ansluta telefonen till att överföra den senaste Android OS-iterationen till din mobil.

Om du får uppdateringen i luften är det en bra idé att använda bredbandsanslutningen för trådlöst bredband.

Detta beror på att en uppdatering är en ganska stor fil, vilket tar mycket längre tid att ladda ner via en 3G eller 4G mobil bredbandsanslutning.

Det är också klokt att säkerhetskopiera information på din telefon till ett microSD-kort innan du utför uppdateringen, så att du behåller alla dina kontakter och annan information om det finns ett problem att installera det.

Android anpassade skinn förklaras

Android skins är användargränssnitt som är speciella för en tillverkare, som HTC Sense och Samsungs TouchWiz.

Ett användargränssnitt är vad som bestämmer layouten på menyer och funktioner på telefonens skärm.

Många telefonsvarare prioriterar sociala nätverk för sina egna skinn, för att göra det enkelt att uppdatera din profil och hålla kontakten med alla dina vänner.

Därför har de flesta speciellt skapade användargränssnitt en snabb åtkomst till sociala nätverk, t.ex. Facebook, Twitter och MySpace, samt en enda plats för att du ska kunna se hela din sociala nätverksaktivitet.

Kanske är den bästa klassificerade anpassade huden för Android-mobiltelefoner HTC Sense, som har blivit belönad för användarvänlighet och renhet i dess layout.

I en Mobillo-undersökning kallades Sense nummer-ett anpassat gränssnitt för Android-telefoner med 70 procent av deltagarna.

Men, även om det välkomnas av många användare av Android-telefoner, har anpassade skinn ibland orsakat märkbara problem med Android-uppdateringar.

Vissa telefonmakare har haft problem med att få uppdaterade versioner av Android att fungera med sitt eget användargränssnitt, vilket har resulterat i förseningar när det gäller att utöka uppgraderingen till telefoner.

Denna utveckling har medfört spekulation om att Google i framtiden kommer att göra bort med anpassade skinn i framtiden genom att tillåta mindre utrymme för telefonmakare att anpassa sina Android-telefoner.

Historia om Android

Android presenterades först för en förväntad värld tillbaka i november 2007.

Den första kommersiellt tillgängliga telefonen som kör Android-operativsystemet gick dock inte till försäljning förrän i slutet av 2008, när T-Mobile G1 träffade hyllorna.

Tillverkad av HTC på T-Mobiles vägnar, rakade G1 till en miljon försäljning, vilket ledde till en rush av telefonmakare att skapa egna telefoner baserat på Android-plattformen.

Sedan dess har vi sett som Samsung Galaxy S och HTC Desire slår G1s tidiga rekord flera gånger över med global försäljning som går in i miljoner. Precis som populär var debuten Android-tablett, Samsung Galaxy Tab.

Också hjälper till att sprida OS: s popularitet var ankomsten av billigare Android-telefoner, inte minst den söta och väldigt kompakta HTC Magic.

Detta var också den första som erbjöds på lön som du handlar, vilket gör att Android är tillgänglig för yngre konsumenter och tonåringar, såväl som personer på en budget.

Googles första uppdatering för operativsystemet var kodnamnet Cupcake, men var officiellt känt som Android 1.5 och landade tillbaka i april 2009.

Det debuterade nya funktionerna, inklusive möjligheten att ladda upp videor till YouTube, nya widgets och också gav användarna fina animeringar mellan skärmarna.

Sedan Cupcake släpptes, har Android uppdateringar kommit regelbundet, med varje uppdatering av operativsystemet som hjälper till att hålla Android i framkant av konsumenttekniken.

Den senaste versionen, Android Lollipop, ger en ny "smickare" titt på operativsystemet, samt en nyutvecklad Gmail-app, ett batteriupphöjning och förbättrad säkerhet.

Hitta ett mobilabonnemang