Ska jag uppdatera min iPhone till den senaste versionen av IOS?

Skriven av Oscar Karlsson - Mars 03, 2018

Ska jag uppdatera min iPhone till den senaste versionen av IOS?

Den senaste versionen av iOS är tillgänglig för nedladdning nu. Men i kölvattnet av Apples uppfattning att det använder programuppdateringar för att avsiktligt sakta ner äldre iPhones, tänker många användare två gånger om att ladda ner den.

Hitta ett mobilabonnemang

Så vad är för och nackdelar med att uppdatera din iPhone? Kommer den senaste versionen av IOS att förstöra din telefons batteri? Och vad kan du göra om det gör det? Läs vidare och vi svarar på alla dina vanliga frågor om hur du uppdaterar din iPhone.

Vilka är fördelarna med att uppdatera till den senaste versionen av IOS?

iOS 11 hjältebild

I skrivande stund är den senaste Apple-programuppdateringen iOS 11.2.2. Om du antar att du redan har en version av iOS 11 kommer det inte att ge dig några spektakulära nya funktioner. Men det borde hjälpa till att åtgärda några av de buggar som blighted iOS 11.

Tyvärr kommer det inte att återställa batteriets livslängd för de äldre iPhones som hindras av den senaste uppdateringen. Men enligt Apple, "iOS 11.2.2 ger en säkerhetsuppdatering och rekommenderas för alla användare".

Detta beror på att uppdateringen är utformad för att mildra effekterna av Meltdown and Specter, de säkerhetsbrister som kan orsaka problem för iPhone-användare. Medan det tyvärr inte kommer att lösa problemen helt, kommer det att bidra till att skydda din iPhone mot skadlig kod.

Apple har sagt att kommande iOS 11-uppdateringar kommer att göra mer för att ta itu med användarnas problem, men eftersom det här problemet är en utvecklingsproblem, kommer det sannolikt att ta Apple-ingenjörer ett tag för att komma överens med problemet.

Så om du redan har laddat ner iOS 11 är uppdatering till iOS 11.2.2 ett ganska förnuftigt drag. Men om du har en äldre iPhone och du fortfarande är iOS 10, kan uppdateringen sakta ner telefonen.

Vilka är riskerna med att uppdatera min iPhone?

Det beror på hur gammal telefonen är och vilken iOS du är på. Apple har medgett att det medvetet använder IOS-uppdateringar för att sakta ner äldre iPhones i ett försök att hålla enheterna levande längre.

Detta har haft den olyckliga bieffekten av att orsaka allvarliga batteriproblem för användare med en iPhone 6, 6 eller 7.

Lyckligtvis är hjälp på plats. I ett försök att hämnas missnöjda kunder har Apple startat ett batteriutbytesprogram för att ersätta långsamma batterier för en bråkdel av den normala kostnaden.

För att undvika problemet helt och hållet kan det vara bäst att undvika att uppdatera till iOS 11 om du inte har en iPhone 8 eller iPhone X.

Hur sannolikt är det att uppdateringen kommer att påverka mitt batteri?

Återigen beror det på vilken telefon du har och vilken version av iOS du använder för närvarande. Generellt har batteriproblemen rapporterats på iPhone 7 och modeller som kom ut före den. Så om du har en iPhone 8 eller iPhone X, påverkar uppdateringen inte batteriets livslängd.

Men om din iPhone är mer än ett år gammal kommer iOS 11 sannolikt att leda till att batteritiden minskar mycket snabbare än vad den gjorde på iOS 10.

Vad kan jag göra om mitt iPhone-batteri påverkas av den nya iOS-uppdateringen?

Apples billiga batteribyte är tillgängliga just nu. Allt du behöver göra är att göra ett möte med en Apple Genius för ett batteri ersättning och de kommer att göra det för dig i butiken.

Det kostar dig 25 kr, vilket är betydligt billigare än 79 kr som de normalt laddar för ett nytt batteri.

För mer information, läs vår guide på ersättningsprogrammet för iPhone-batterier.

Ska mina appar fortfarande fungera om jag inte gör uppdateringen?

Som en tumregel måste din iPhone och dina huvudprogram fortfarande fungera bra, även om du inte gör uppdateringen. Om du upptäcker att dina program saktar försöker du dock uppgradera till den senaste versionen av iOS för att se om det sorterar problemet.

Omvänt kan uppdateringen av din iPhone till den senaste iOS orsaka att dina appar slutar fungera. Om det händer måste du kanske uppdatera dina appar. Du kan kontrollera detta i Inställningar.

Ska jag uppdatera min iPhone direkt?

Om en ny uppdatering är klar, behöver du inte haste för att ladda ner den. Faktum är att när du får händerna på några glänsande nya funktioner som iOS har att erbjuda verkar frestande, kan det ibland betala för att hålla eld.

Många tidiga adoptrar upptäcker att de upplever fel och andra problem när de först hämtar den senaste mjukvaruuppdateringen. Och Apple kommer ofta att rulla ut efterföljande uppdateringar som innehåller korrigeringar till buggarna i den tidigare mjukvaruuppgraderingen.

För att vara på den säkra sidan är det generellt en bra idé att vänta och se hur andra användare hittar programvaran innan du bestämmer dig för att uppgradera.

Kan jag gå tillbaka till en äldre version av IOS om den nya uppdateringen saktar ner min iPhone?

Tyvärr, inte för tillfället. Men det finns tal om att Apple ger ett sätt för sina kunder att återgå till en äldre version av IOS. Så det kan finnas ett sätt tillbaka i framtiden för användare som harkar tillbaka till de goda gamla dagarna i IOS 10.

För tillfället, om du har gjort uppdateringen och nu upptäcker att batteriet knappt kan göra det via ett fem minuters telefonsamtal utan att ge upp, kan du pröva iPhone-ersättningsprogrammet.

Månadens mobilabonnemang