Om GRATIS tal, data och SMS

Skriven av Oscar Karlsson - Mars 01, 2018

Om GRATIS tal, data och SMS

När du betalar ett fast pris för en mobilabonnemang finns det givetvis gränser för vad som ingår, även om det kallas en prenumeration som inkluderar gratis pratstund, data eller SMS.

GRATIS SPRÅK

Fritt tal har blivit mycket populärt, men det betyder inte att du kan ringa någonting utan att bli debiterad för det.

Ringer du till exempel. till läkare, resebyrå, utbildningscenter, internetleverantör eller till och med ditt mobilföretag, finns det en stor chans att stöta på nummer som inte omfattas av ditt "yttrandefrihet".

Detta kan till exempel Var 70 och 90 nummer, där du debiteras för varje minut.

(Det skiljer sig emellertid från företag till företag om 70 nummer ingår i pratstund, så kontrollera med företaget innan du väljer prenumeration)

Det är inte heller möjligt att använda GRATIS röst till eller från utlandet, eftersom detta är föremål för internationell roaming och därmed också debiteras per. minut.

Om du ringer en dansk mobil utomlands, till exempel Till personer som är på semester betalar du inte extra. Detta kommer att göra den som ringer i stället.

GRATIS SMS

De flesta mobila prenumerationerna inkluderar idag gratis SMS. SMS eller Short Message Service är faktiskt en "överskottsprodukt" från vanliga mobilsamtal. SMS skickas / levereras endast när det är tillgängligt i uppringningsnätet. Det vill säga, om en mast är helt upptagen av mobila samtal, är SMS-enheten i kö och bearbetas endast när masten är tillgänglig igen.

Exakt som med data finns det också en rättvis användning av SMS, men den här gränsen är så hög att den bara kan nås genom att skicka sms-sändning i datorsystem - även känd som SMS-gateways. Det är därför inte relevant för den allmänna konsumenten.

Skicka sms utomlands har blivit mycket billigare de senaste åren - i det mesta av Europa kan du skicka sms till Danmark för några penny stycken.

Innehållsbegränsade SMS-meddelanden ingår inte i GRATIS SMS. Dessa tjänster debiteras separat på din faktura. Om du inte vet vilka innehållsmeddelade textmeddelanden, läs artikeln genom att klicka på länken nedan:

Innehållsbegränsade SMS

Innehållsbegränsade SMS är tjänster som kostar extra och debiteras via din mobil fakturering.

Det kan vara att köpa en bussbiljett, stödja en välgörenhet eller köpa ringsignaler och annat innehåll till din mobiltelefon.

GRATIS DATA

Precis som med gratis samtalstid ingår data utomlands, liksom webbplatser som använder satellitanslutningar, inte med. Du kan kanske gå på en satellitantenn när du är på en färja. Observera att priserna för satellitanslutningar är mycket höga, särskilt på data - upp till 100kr per MB / 1000kr per GB

När det gäller gemensamma uppgifter i Danmark har de flesta företag en så kallad "rättvis användning" -politik, vilket begränsar mängden data du behöver.

Denna "rättvis användning" politik varierar från företag till företag, men är fortfarande mestadels långt över vad en vanlig konsument kan använda.

Vad du behöver vara medveten om är om du delar nätverket från din mobiltelefon till en eller flera datorer och laddar ner filmer eller andra stora filer från dessa datorer.

Överstiger företagets rättvisa användningsgräns, i de flesta fall kommer hastigheten att minska kraftigt. Du kommer inte att få några extra avgifter. (Vänligen kontrollera dock företagets villkor).

Jämför mobilabonnemang