Mobiltelefoni utomlands

Skriven av Oscar Karlsson - Mars 03, 2018

Mobiltelefoni utomlands

Först och främst är det en bra idé att kolla priserna på ditt telekombolagets hemsida. Detta bör göras innan du reser, eftersom det kan vara ett nöje att kolla taxorna när du är utomlands. Ditt telekommunikationsföretag har oftast ingått ett avtal med upp till flera mobiloperatörer i ditt land.

Det kan mycket väl vara en stor skillnad mellan mobiloperatörernas tariffer. Båda hur de prissätter per. andra eller per påbörjad minut, och vilken täckning de erbjuder. Detta pris beror på vilket operatör / vilket mobilnät du använder utomlands.

Du bör också vara medveten om att manuellt operatörsval och hur det valts är väldigt olika från mobiltelefon till mobiltelefon. För mer information kontakta din telekomföretag.

Det är viktigt att vara medveten om huruvida telefonsvararen utanför EU är påslagen så att alla samtal kan vidarebefordras till den. Om det händer kan det vara ett stort nöje för dig, när du är utomlands. Du debiteras för två samtal. Både samtalet till din mobiltelefon i det land där du bor, men du måste också betala för ett samtal från din mobiltelefon till telefonsvararen i Danmark.

Om du väljer att stänga av telefonsvararen betyder det dock att du inte kan ta emot ett meddelande och att du inte debiteras för ytterligare ett samtal. Ett annat alternativ är att välja ovillkorlig avledning. Det innebär att alla samtal till din mobiltelefon skickas omedelbart till telefonsvararen i Danmark. Till följd av detta kommer du inte längre att kunna ta emot samtal från utlandet. Du kan dock endast ringa samtal.

Men om du stannar inom EU-gränserna finns det några andra regler för telefonsvararen. Här är det helt gratis för konsumenten. Om du befinner dig i ett EU-land debiteras inte ytterligare kostnader om någon är alerted till din telefon. Du bör också vara medveten om att när du har mobiltelefonen bytts utomlands, är du registrerad på det utländska nätverket och du debiteras därför för utländsk biljettpris.

Om du vill köpa ett samtalstidskort utomlands finns det också många saker att vara medveten om. Här är en av de mest avgörande sakerna, taxorna, men du bör också kolla om det finns en eventuell bindande period och om din telefons SIM-kort öppnas. Dessutom måste du vara fullt medveten om dina behov.

Om du till exempel vill ringa ett annat mobilnummer i det aktuella landet ska du inte välja ett samtalstidskort som gynnar samtal till en fast telefon. När du har gjort dessa överväganden har du de bästa förutsättningarna för att välja en sådan lösning.

Data:

En annan sak som du måste vara mycket medveten om är data. Data utomlands kan mycket snabbt bli mycket dyrt.

Dessutom är det stor skillnad i priser från företag till företag i olika länder. 

Du måste vara medveten om att priserna anges per. MB, men eftersom tarifferna är så höga är det mycket viktigt. Det avvecklas antingen per startade kB, per. startade 10 kB eller pr. startade 50 kB. Om du är i EU kommer det att finnas ett dataklyftan för konsumenten. 

Anledningen till detta är att telekommunikationsföretag automatiskt blockerar datanvändningen så snart datakalkylen är 466 kronor.

Om du är osäker när du har spenderat $ 466, kommer ett SMS att varna dig när du har använt 80% av datanvändningen och att taket snart nås.

Behöver uppgifter när du är utomlands kan det rekommenderas att du aktiverar automatisk e-post, appen du prenumererar på och andra nedladdningar från. Du kommer således att kunna minska din användning av data och därmed räkningen medan du är utomlands. Är det dags att du behöver data, så skulle det helt klart vara en fördel om du kan dra nytta av en fri hotspot. 

Dessa kommer normalt att vara på olika hotell och kaféer.

Om du utnyttjar gratis hotspots kostar det inte en dollar att använda data. Genom att kolla på detta kan du spara mycket pengar. 

Men om du inte behöver data när du bor utomlands, stäng av datamodulen. Således riskerar du inte att ta emot några data som du senare debiteras för.

Om du använder din telefon utomlands kan det vara en stor fördel att du använder lokala data- och röstkort under din vistelse. 

Här rekommenderas att du kontaktar en telefonleverantör i det landet för att lära dig mer om priser och villkor.

Om du köper ett kontantkort utomlands innebär det att du får ett nytt SIM-kort med ett nummer från det land du befinner dig i. Dessutom uppgifter pris per. MB är leverantörens nationella datakurs. Detta kommer med all sannolikhet att bli mycket lägre än datahastigheten som dina danska tele skapar debiterar om du använder vanliga dataroaming utomlands.

Om du vill skicka MMS från utlandet finns det också några punkter att vara medveten om. Först och främst är det något annorlunda från företag till företag. Vissa övar en fast ränta som för SMS, medan andra inte har ett fast pris. De flesta telekommunikationsföretag har dock sammanställt ett pris som består av både en fast ränta för din MMS och en avgift för hur mycket data som överförs.

Om du till exempel vill skicka en bild från din semester rekommenderas att du tar bilden i en låg upplösning så att den fyller mindre och därmed också kostar mindre. Du kan hitta en mobilabonnemang med gratis data utomlands.

Mobiltelefoni

Den sista punkten vi har att göra med är mobiltelefoni. Det är nog inte en överraskning för dig att det kostar pengar för att få ett samtal utomlands. Du betalar en utländsk biljettpris, vilket är betydligt dyrare än priset i Danmark.

Om du är utomlands och vill ringa till en dansk mobil, som är utomlands, måste du ange landskoden (+45) + numret. 

Här betalar du för ditt samtal medan den person du ringer kommer att betala för att få ditt samtal. 

Om du vill ringa från din mobiltelefon internationellt, det vill säga till en mobiltelefon som inte är dansk eller en fast telefon, anger du bara numret utan landskoden.

Om du är i ett EU-land och måste ringa till ett annat EU-land finns det en fast ränta. Det kostar 2,24 kronor per minut för ett sådant samtal.

Om du får ett samtal betalar du 0,65 per minut. Om du vill skicka ett SMS måste du minska med 0,75 kronor. Du måste vara medveten om att teleselskap är skyldiga att betala ett samtal per. andra så snart den första hälften har gått. Om du får ett SMS, är det normalt gratis, oavsett om du bor utomlands eller hemma i Danmark.

När du är tillbaka i Danmark är det viktigt att du slår på din mobiltelefon igen så att du kan registreras i det danska nätverket. Om inte, kommer din mobiltelefon fortfarande att registreras på det utländska nätverket.

Detta innebär helt enkelt att du kan betala överladdat för din mobilanvändning om du inte är medveten om det. Både telefonen och telefonsvararen fortsätter att uppskatta de utländska avgifterna, trots att du faktiskt är i Danmark. Så skynda dig att göra detta när du kommer hem, annars kan det vara ett dyrt misstag.

Vi hoppas att du har blivit klokare med utländsk telefoni. Om du fortfarande har några frågor, rekommenderas att du kontaktar ditt telekomföretag. Dessutom har EU-kommissionen lanserat en helt ny webbplats för att säkerställa att konsumenten får det bästa priset när du använder din mobiltelefon utomlands.

Här hittar du mer information: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/mobile-roaming-costs/index_en.html

4G mobilabonnemang