Jag bryr mig inte om vilka personuppgifter Facebook har på mig

Skriven av Oscar Karlsson - April 11, 2018

Jag bryr mig inte om vilka personuppgifter Facebook har på mig f du inte har märkt, Facebook har varit i nyheterna ganska nyligen - allt för fela skäl. För några veckor sedan bröt nyheten att Cambridge Analytica hade använt Facebook-data från 87 miljoner Facebook-användare för riktade annonser under presidentvalet från 2016. Facebook-uppgifterna hämtades ursprungligen legitimt av en Cambridge-forskare med Facebook-tillstånd men överlämnades senare till Cambridge Analytica. Facebook hörde först om missbruk av data för flera år sedan och bad om att den skulle raderas. Tyvärr har det aldrig hänt, vilket ledde till att FTC öppnade en undersökning av Facebook: s datainsamling och datasekretessåtgärder. Eftersom Facebook misslyckades med att se till att användarnas data inte användes som ursprungligen specificerat, är företaget nu i varmt vatten och står bakslaget från många av sina användare som bojkotterar tjänsten och till och med raderar sina konton. Bolagets aktiekurs har fallit dramatiskt och Mark Zuckerberg har också vittnat före senathandelskommittén och domarikommittéerna på Capitol Hill. Och om det inte var tillräckligt, har Facebook erkänt att det har tagit bort Facebook Messenger-meddelanden som skickats av Zuckerberg och andra medlemmar i företagets verkställande lag från mottagarens inkorgar. Facebook hävdar att detta är ett test av en ny funktion som så småningom kommer att rulla ut till alla sina användare, men testets tidpunkt är tveksamt. Med all den negativa pressen Facebook har mött, är konsumenten bakslag mot företaget säkert berättigad. Facebook har mer data på oss än vi kan möjligen föreställa oss, men ärligt talat stör det mig inte åtminstone. Jag är inte en stor Facebook-användare. Allt jag skickar till Facebook är från tjänster från tredje part som Instagram och Twitter. Jag öppnar appen på min smartphone en eller två gånger i veckan för att se till att jag håller mig uppdaterad på kommentarerna som folk lämnar på mina inlägg, men det är i princip det. Jag kunde ärligt leva utan tjänsten om Facebook skulle stängas i morgon. Trots att jag inte var en av 87 miljoner Facebook-användare vars Facebook-data olagligt användes av Cambridge Analytica bryr jag mig inte om vilka personuppgifter Facebook har på mig. Det är ett känt faktum att Facebook håller flikar på allt du gör på Facebook. Och när jag säger allt, menar jag allting. Facebook vet hur länge du använder tjänsten varje dag. Den vet vilken innehåll du gillar eller ogillar, baserat på dina interaktioner med den. Det spår även hur länge du slutar rulla i ditt flöde för att läsa ett inlägg eller titta på en bild. Dina meddelanden inom Facebook analyseras också och, liksom Google, spårar Facebook även din webbaktivitet utanför Facebook via cookies i din webbläsare och de miljoner av Facebook som knappar som du hittar på nästan varje webbplats. Men den som människor tycker mest skrämmande är att Facebook vet var du är hela tiden eftersom appen på din smartphone ständigt spårar din plats. Personligen har jag inget att dölja. Jag delar min plats med alla Instagram-inlägg, Google Maps spårar mig varje sekund varje dag, allt jag skickar till Facebook är offentligt och det finns inget i mina "privata" Facebook Messenger-konversationer som skulle få mig till några juridiska eller personliga problem. facebook data Medan jag knappast använder tjänsten till sin fulla potential, har Facebook fortfarande en svimlande mängd data på mig. Men det stör mig inte minst. Medan det finns många som fruktar vad Facebook skulle kunna göra med sina uppgifter, är det enda Facebook som verkligen vill göra att tjäna mer pengar. Varje bit av data de spår används för att förbättra plattformen. En bättre plattform innebär att människor kommer att använda Facebook längre varje dag vilket gör att de kan tjäna dig mer riktade annonser. Ju mer riktade annonserna är desto mer kan de debitera för dem. Facebook är väldigt bra på vad det gör och serverar annonser som är så målinriktade att det finns konspirationsteorier som flyter runt vilka hävdar att Facebook knackar på mikrofonen på din smartphone och lyssnar på varje ord du säger. Det finns alltid en chans att Facebook kan gå skurk och använda mina personuppgifter för fängslande ändamål, men det skulle motsvara att man undertecknade sin egen dödsdom. Oavsett hur bra plattformen är, är det enda sättet Facebook kan vara i affärer, om användarna kan lita på att företaget inte kommer att missbruka de data som samlas in på dem. När den förtroendet har överträtt medvetet, är det spelet över för Facebook. Med detta sagt är Cambridge Analytica-skandalen fortfarande en stor sak. Det avslöjade att Facebook inte har en kontrollmekanism på plats för att säkerställa att användarnas data inte delas är ett sätt på vilket det ursprungligen var tänkt att delas. Facebook-data som gjorde det i händerna på Cambridge Analytica förvärvades legitimt av en personlighetsquiz-app för forskningsändamål. Men Cambridgeforskaren hade inte Facebook: s tillstånd att dela data med Cambridge Analytica eller någon annan part. Facebook bör hållas ansvarig för det misstaget. Företaget kommer lätt att återhämta sig från den senaste tidens nedgång i aktiekursen, men en rättegång i klasshändelse ska hjälpa till att skämma bort de 87 miljoner användare vars data hanterades felaktigt. Det kommer också att se till att Facebook blir mer uppmärksam i framtiden. Jag är definitivt inte den enda som inte bryr sig om vilka personuppgifter Facebook har på mig, men jag vet att det finns många som inte håller med min inställning. Känn dig fri att hoppa in i kommentarerna för att dela dina tankar och meddela mig om du har ett problem med Facebook att samla så mycket data som det gör.

Byta mobilabonnemang