Data utomlands

Skriven av Oscar Karlsson - Mars 04, 2018

Data utomlands

Vi har samlat flera exempel på vad det skulle kosta att använda data på sin telefon, både inom och utanför Europa.


Om du väljer att använda data inom Europas gränser, finns det ett tak för hur mycket teleselskap måste betala per. MB. Datapriset har fallit mycket under de senaste åren, så du är säker på att du inte betalar för mycket.


Datataket ligger i EU är 4,19 kr. MB.


Vad är priset för att skicka ett e-posthus till Sverige?

Du har tagit dig till de heta länderna (i EU) och har tagit din dator och ditt mobilnät. Traditionellt måste ett meddelande skickas till Sverige, så familj och vänner kan höra hur bra det är i solen i söder.


Fyller ditt meddelande 20 kB, vilket motsvarar ca. 20 linjer normal text, priset för en mobilnätoperatör, som kräver 4,19 kr. MB, var 10 öre per e-post. 

Detta är inte dåligt jämfört med vad ett SMS kostar utomlands.


Du måste emellertid vara medveten om att när andra program på din dator aktiveras kan du automatiskt använda data när du aktiverar din dataanslutning. Till exempel, Flash-uppdatering, antivirus, etc.


Vad är priset för att skicka ett MMS-hem till Sverige?

Du tas till Paris, har handlat en hel del och väljer att ta en bild framför din nya favorit butik i dina nya kläder, så familjen hemma kan se att du njuta. 

Det är inte ovanligt att en bild från en smartphone fyller 243 kB. 

Priset på din telekomleverantör är 5 kr. skickade MMS + 3 kr. MB och bosatte sig per startade 10 kB. Baserat på detta kommer du att kosta totalt 5,75 kr för att skicka MMS-hemmet till familjen.


Vad är priset för att skicka ett digitalt foto hem till Sverige?

Du har tagit en resa till Spanien för att uppleva spansk kultur. På resan är du med för att se tjurfäktning och du har tagit din digitalkamera. 

Du får årets foto, men i samma sekund undrar du vad det skulle kosta för att få det skickat hem. 

Bilden är 2,55 MB och din mobiloperatör kräver 3,5 kr. MB, medan den debiteras per startade 50 kB. 

För att ta emot bilden kostar den 10,50 kr till den första mottagaren och sedan 8.75 för varje ytterligare och upp till nio andra mottagare.


En bild som inte är komprimerad kan fylla mycket mer än exemplet ovan. Så var medveten om bildens storlek innan du skickar från utlandet.


Vad är priset för att ladda ner en app utomlands?

Du kan inte sova och vill därför ladda ner en ny app som kan döda tid. 

Denna app är 200 KB och ditt telekommunikationsföretag kräver 90 kr. MB (t ex Thailand, Tunisien) och debiteras per startade 50 kB. När appen har hämtats har det kosta dig hela 18 kr. Just i data och många gånger kostar app också något i sig själv.


Vad är priset för att ladda ner ett litet videoklipp utomlands?


Du saknar en del av favoritserien, men har inte lyckats få den hämtade hemifrån. Du väljer bara att ladda ner några minuter eftersom du vet att det är dyrt. 

Du laddar ner antalet minuter motsvarande 1,5 MB. Ditt telekommunikationsföretag kräver 75 kr. MB (t.ex. USA, Australien) och de prissätter per. startade 100 kB. 

Videon du väljer att ladda ner kostar dig $ 112,50.


Vad är priset för att läsa små nyhetsexemplar utomlands?

Du är i den festliga Argentina och hör av några vänner att det har varit en sensationell händelse i Sverige. Utan att tänka, ta din mobiltelefon och gå till din favoritnyhetstjänst för att lära dig mer om episoden. Nyhetstexten är liten och koncis och innan du vet det har du laddat ner 25 nyheter för din mobil. Nyheten har totalt 375 kB. Med din prenumeration kräver ditt telekomföretag 100 kr. MB och de räknas per. startade 50 kB. Denna sensationella händelse har nu kostat dig 40 kr.


Om du ofta är utomlands betalar du sällan din danska mobilabonnemang utomlands. Det kan vara mycket pengar att spara genom att köpa ett lokalt röstkort istället.

Byta mobilabonnemang