Använda data i mobilabonnemang

Skriven av Oscar Karlsson - Mars 05, 2018

Använda data i mobilabonnemang

Data är vad du skickar och tar emot när du använder webben eller appar på telefonen eller surfplattan. Du debiteras för både de data du skickar och tar emot.

Priset på din datanvändning beror helt och hållet på den prenumeration du har. 

Priset på data är väldigt annorlunda, och för en vanlig mobilabonnemang kan priset ligga mellan 1 kr./MB och upp till 15 kr./MB.

Utöver det faktum att priset kan variera, kan sättet på vilket uppgifterna bedöms vara mycket olika. Det spelar ingen roll om det finns ett pris per 1 KB, per. 10 KB eller per. 100 KB. 

Därför kan ett högre MB-pris vara fördelaktigt om exempelvis 10 KB, snarare än ett mindre MB-pris med en rating per 100 kB. Självklart är det lite tekniskt - men kort sagt, det är jämförbart med vad du vet från taltids kort, där det är antingen begagnat eller minuttaget.

Många telekomföretag erbjuder ytterligare moduler eller paketlösningar, förutom röst och SMS / MMS ingår en viss mängd data. Ett datapaket betalas månadsvis och innebär att du kan skicka och ta emot obegränsad data eller använda data till en viss gräns. Så snart du överskrider mängden data som ingår, betalar du antingen det vanliga datapriset som telekomföretaget har, eller du kommer att finna att datahastigheten minskar. 

Många telekomföretag har valt att sänka hastigheten i stället för att ladda för ytterligare data. Det här är en riktigt bra sak för dem som vill ha en stabil proposition utan överraskningar.

Om du väljer att ladda ner musik till din telefon bör du ägna stor uppmärksamhet åt vad du betalar per. MB. Fyller du ett musiknummer 5 MB och du betalar 2 kr./MB kostar 10 kr. Om du har prenumeration, varav priset är 15 kr./MB, är numret 75 kr., Vilket är en signifikant skillnad från 10 kr. 

Om Du har data som ingår i din prenumeration, du behöver inte oroa sig för priset eftersom det redan betalas genom abonnemanget. (Om du inte använder mer data än din prenumeration innehåller)

Hur mycket data borde du ha?

Om du inte vet hur mycket data du använder varje månad kan du logga in på ditt telekomföretags hemsida och kontrollera det under fliken "Min förbrukning". Här får du reda på hur mycket din användning av både SMS / MMS, pratstund och data har varit under de föregående månaderna. Du kan jämföra den användningen med olika telekomföretagens datapaket och mobilpaket, och hitta exakt vad som är bäst för dig.

Data utomlands

Det kan snabbt vara ett nöje att ta din mobiltelefon utomlands och ladda ner data. Priset är mycket högre än i Danmark. 

Men du som konsument säkrade lite om du glömmer att stänga av uppgifter från utlandet. 

Inte har ett avtal med tjänsteleverantören, är det normala datataket inom EU 466 kr. 

Om du vill använda mer än 466 kr på data inom EU, kontaktar du teleoperatören och be dem att sätta dina data begränsar upp.

Observera: Om du har en mobil paket eller ett datapaket där fri data ingår, är detta inte utomlands och du kommer att avgöras med utländska datahastighet. Det är oerhört viktigt att uppmärksamma, annars kan du snabbt riskerar att få en chock när du kommer hem.

Jämför mobilabonnemang