5 tips för att välja rätt mobilabonnemang

Skriven av Oscar Karlsson - Mars 25, 2018

5 tips för att välja rätt mobilabonnemang

Oavsett om du huvudsakligen använder din mobiltelefon för att surfa på nätet eller ringa till telefonen finns det goda chanser att du kan spara pengar på din mobilabonnemang. Följande är en guide till hur du sparar pengar på din telefonräkning utan att du lider av någon form av deprivation.

De flesta av oss har en mobilabonnemang, men är du säker på att du har den billigaste och bästa prenumerationen på dina behov?

En ny undersökning av os, i samarbete med forskningsinstitutet YouGov, visar att 27% av danskarna inte vet hur mycket data de har i sina prenumerationer. Därför ger vi dig 5 tips för att välja rätt mobilabonnemang.

1. Beräkna din dataförbrukning

Hur mycket använder du faktiskt data på e-post och streaming av filmer och musik? På de flesta telekomföretagens webbplatser kan du beräkna din dataanvändning genom att ange antalet skickade e-postmeddelanden och minuter till streaming av filmer och musik etc.

På så sätt kan du hitta din verkliga dataförbrukning, som sannolikt blir lägre än du går och tänker. Du kommer nog bli förvånad över hur många GB-data du faktiskt kan få för mindre än 100 dollar i månaden!

2. Undersök din samtalstid

Logga in på ditt nuvarande teleselskaps online-självbetjäning eller hitta din senaste telefonräkning och kolla in hur mycket du faktiskt har talat om en månad. Har du pratat i telefon sex timmar i en månad är det en bra idé att hitta en prenumeration som bara innehåller sex timmars samtal. Om du talar över 20 timmar i månaden ska du däremot välja ett mobilabonnemang med yttrandefrihet.

3. Kontrollera nätverksdäckningen

Innan du begår en mobilabonnemang ska du kontrollera om det berörda telekommunikationsföretaget har bra nätverksdäckning vart du bor. Du kan enkelt kolla på mobillo.se, som visar de danska telekomföretagens omslagskort.

4. Tänk på hur länge du kommer att binda dig själv

Vissa telekommunikationsföretag erbjuder mobila prenumerationer utan bindningar, medan andra telekommunikationsföretag har en löptid på upp till sex månader. Om du byter ett telekomföretag inom obligationsperioden betalar du vanligtvis din tidigare abonnemangsperiod när du betalar för din nya mobilabonnemang.

Om det finns minsta möjliga möjlighet att ändra din mobilabonnemang efter några månader borde du helt förbli en mobilabonnemang med bindande.

5. Jämför data, tal och priser

Innan du får en särskild prenumeration, jämför de olika produkterna på marknaden för att hitta rätt mobilabonnemang för dig. Det vill säga abonnemanget som innehåller mängden data och tal du behöver till det billigaste priset.

Tänk på om du t.ex. vill ha en streamingtjänst eller gratis internationella samtal som ingår i din mobilabonnemang. Vissa telekomföretag erbjuder dessa ytterligare tjänster, till exempel Telia och Telmore, medan andra inte - priset kommer givetvis också att variera i enlighet med detta.

Byta mobilabonnemang