4G mobiltelefoner

Skriven av Oscar Karlsson - Februari 27, 2018

4G mobiltelefoner

Skillnaden mellan 3G och 4G är att 4G betyder att du kan göra allt 3G kan, men snabbare och mjukare än någonsin tidigare. Webbsidor laddas snabbare, du kan hämta innehåll inom några sekunder och strömmande video och musik är fri från buffring.

Hitta ett mobilabonnemang.

Vad betyder 4G?

Termen 4G står för fjärde generationen och refererar till mobilnätteknik som gör det möjligt för 4G-kompatibla telefoner att ansluta till internet snabbare än någonsin tidigare.

I Sverige lanserades 4G 2012. Just nu är antalet smartphoneanvändare som använder 4G dwarfed av sin föregångare 3G. Men förvänta dig att förändras under kommande år eftersom 4G-kontrakt faller i pris och räckvidden för 4G-nät sträcker sig längre över hela Storbritannien.

Tillkomsten av Sveriges första 3G-nätverk 2003 möjliggjorde att operatörer kan erbjuda en mängd nya och spännande tjänster till konsumenterna. Dessa inkluderar videosamtal och trådlös rösttelefoni på bred yta.

3G fick också mobiler att låta användare ta emot och skicka e-postmeddelanden, få kart- och SATNAV-riktningar och ladda ner musik och videoklipp mycket snabbt på sina telefoner. 4G kan göra allt detta men smartare och snabbare.

Men det är vad som än kommer att det är väldigt spännande. Experter förutspår att 4G är en katalysator för en mängd nya underhållningscentrerade mobila internettjänster, som skulle ha varit ofattbara bara några få år sedan.

Mobila underhållningsleverantörer förväntas dra nytta av detta genom att lansera omfattande film- och tv-nedladdningstjänster.

Dessa kommer att utnyttja kraften i 4G-tekniken för att leverera innehåll, till exempel filmer i full längd i high definition, direkt till en 4G-mobil och strömmade på några sekunder eller hämtas på några minuter.

Snabbare mobil internetuppkoppling kommer också att ge en otroligt smidig webbläsningsupplevelse till 4G-kompatibla telefoner, vilket gör att du kan ringa tid en gång på de dagar då webbsidor inte laddas vid högsta användartider.

Slutligen är den mobila spelupplevelsen helt omformad, med snabbare anslutningar som erbjuder mer komplexa online multiplayer-spel som gör att nuvarande generations titlar ser väldigt rudimentära ut.

4G vs 3G-hastigheter

En av de viktigaste skillnaderna mellan 3G och 4G-modeller är hur snabbt de kan hämta filer från internet.

En vanlig 3G-telefon kan ansluta till internet med en maxhastighet på upp till 21 Mbps, medan en 4G-telefon kan göra det med teoretiska maximala hastigheter på 300 Mbps.

I praktiken är just den snabbaste 4G-anslutningshastigheten som är tillgänglig i hela Storbritannien 60 Mbps, vilket du kan få om du är på EE och på en plats där den har uppgraderat sitt nätverk.

Om du befinner dig i centrala London kan EE dock leverera högsta hastigheter på upp till 150 Mbps, efter att den aktiverat CAT6 4G-tekniken i oktober 2014. Avaialability av super-snabb service kommer att förlängas nästa år.

Är min telefon 4G redo?

Det är ganska säkert att alla smartphones du köper idag kommer att arbeta på ett 3G-nätverk, men 4G kan vara lite mer komplicerat.

Innan du köper din nya telefon, kontrollera specifikationerna för att se om det är 4G klart. När du jämför handtelefonavtal med Mobillo kan du rulla ner under tabellen för att hitta fliken Funktioner.

Även om de flesta nya telefoner är kompatibla med 4G, stödjer inte alla telefoner tekniken.

I allmänhet kommer alla kraftigt annonserade, så kallade flaggskeppstelefoner att erbjuda 4G. Men det är alltmer normen på mellanklass och även low-end smartphones också.

Eftersom du får en snabbare anslutning och kan göra mer med din handenhet är 4G-kontrakt dyrare än 3G.

Men med konkurrensmontering kommer nedtryck i priserna slutligen att innebära 4G-smarttelefonkontrakt som prissätts i linje med 3G-kontrakt.

Är 4G gratis?

Valet för en 4G-tariff kan kosta dig mer än en 3G, men det är troligt att det blir mer kostnadseffektivt på lång sikt på grund av förmånerna. Till exempel får du snabbare hastigheter och en starkare anslutning.

Billigaste mobilabonnemanget