112 larmcenter och svenske mobiltelefoner

Skriven av Oscar Karlsson - Mars 08, 2018

112 larmcenter och svenske mobiltelefoner

Om du inte inser det här måste du veta att du inte är ensam. En studie har visat att endast var tredje svenske vet att de kan använda 112 som nödsamtal i hela EU.

Den 11 februari har officiellt utsetts till Internationella 112: e av Europeiska kommissionen. Syftet med denna dag är att utöka medvetenheten om detta alarmnummer. Europeiska kommissionen har särskilt fokuserat på barn och har därför förberett olika material för barn, bland dem är det en frågesport. Denna quiz kan hittas på den här länken: http://ec.europa.eu/digital-agenda/kids-corner

Är du medveten om att du kan ringa gratis 112 från alla telefoner i Sverige?

Du kan alltid ringa 112-nummeret, även om din telefon inte har ett SIM-kort. Du kan även varna med din gamla telefon även om du inte har en aktiv prenumeration på den.

Om din telefon är stängd av någon anledning eller det finns inga pengar kvar i ditt stavningskonto, kan du fortfarande ringa 112.

Om du befinner dig inom EU-gränserna finns det vissa länder som kräver att telefonen ska ha ett SIM-kort att ringa 112. Detta gäller Belgien, Bulgarien, Frankrike, Kroatien, Rumänien, Slovenien, Storbritannien och Tyskland. Med den här länken: http://ec.europa.eu/digital-agenda/112-your-country kan du få mer kunskap om hur 112 fungerar i enskilda länder.

Är du medveten om att larmoperatören kan se ditt nummer även om du ringer ett hemligt nummer?

Så snart du ringer till larmcentralen, kommer operatören automatiskt att få information om vad ditt nummer är och var du är när du når centralstationen.

Förutom din plats kan larmoperatören se vilket mobilsamtal som har gjorts. På så sätt har alert-operatören bra möjligheter att vidarebefordra sin information så att hjälp kan komma så snart som möjligt.

Med en mätning gjord i 1: a kvartalet 2010 av svarstider visade det sig att polisen i genomsnitt tog 9 minuter och 3 sekunder att komma från det ögonblick ett meddelande mottogs.

Är du medveten om att det finns 3 akutcenter i Sverige?

Som tidigare nämnts finns 3 och sist och inte minst de största i större Köpenhamn. Det här larmcentret är speciellt, eftersom det drivs av Capital Preparedness.

För att säkerställa att du får hjälp du behöver, krävs en särskild utbildning för att betjäna Sveriges akutcenter. Personalen svarar samtal och guidar dig genom den situation du nu tvungen att stå i. För att göra det här jobbet måste du genom särskild utbildning och tester som kompletterar operatörerna väl, så att erfarenhet kommer att vara bra för alla.

Hitta ett mobilabonnemang som passar dina samtals- och surfvanor